Lekkage, onderhoud of schade melden
 • Actueel

  On the spot: een huis uit 1934 met een oud singeldak

  Voor de rubriek ‘on the spot’ sturen we een onafhankelijke ‘storyteller’ op pad.
   
   
  Zaterdagochtend om 9.00 u staat de koffie voor me klaar. Ik word ontvangen door een enthousiaste Frits. Binnen zit zijn vriendin Laura met een lekkere koek te wachten. Meteen vertellen ze enthousiast over hun vondst afgelopen week: onder een houten vloer op zolder lagen kaartjes die mensen vroeger na een bruiloft uitdelen aan de genodigden. “Een doorbraak” zegt Frits; dankzij de oude straatnaam op de kaartjes heb ik eindelijk bouwtekeningen van het huis kunnen vinden, die hadden we eerst niet”. Onder de plank lagen ook nog een pakje Engelse oorlogssigaretten en een geladen kogel.
   
  Meedenken in maatwerk
  Frits en Laura wonen nu twee jaar op deze prachtige locatie. Afgelopen zomer hebben ze het dak compleet vernieuwd en daar ben ik natuurlijk extra benieuwd naar. Het is me snel duidelijk dat Frits en Laura alles tot in de puntjes uitzoeken en vervolgens heel bewust hun keuzes maken. Ze staan open voor advies, maar hun mening is goed doordacht en vaak precies wat ze willen. Vóór zij voor Jacobs Dakbedekkingen kiezen hebben ze gesprekken gevoerd met verschillende dakdekkers in de regio. “De keuze valt op Jacobs omdat zij openstaan voor een andere manier van werken, Jacobs denkt ontzettend goed mee, en dringt haar eigen mening niet op;” aldus Frits.
   
  Geen standaardklus
  De dakkapellen zijn bijzonder omdat deze in het dak zijn verwerkt, dat wordt in Nederland niet veel gedaan, het is eigenlijk een model zoals veel in Duitsland toegepast wordt. Lastig hierbij is dat je alle pannen moet slijpen om de schuinte te behalen. Het is een oud huis, dat vraagt om vakmanschap. De koperen goten vragen ook om een specialist. Helmut is onder andere de kopersoldeerspecialist bij Jacobs. De RC-waarde die gekozen wordt is anders dan de standaard isolatiewaarde daarbij zijn de platen speciaal afgeschuind aan de onderkant.
   
  Voorbereiding
  Laura en Frits hebben een strakke planning afgesproken met Jacobs, waarbij zij zelf ook stevig meewerken. Zo hebben ze zelf de steiger opgebouwd en met vrienden het bestaande dak gesloopt. Aansluitend is Jacobs al in de bouwvak aan de gang gegaan. Binnen vier weken is het dak compleet vernieuwd en zijn er twee nieuwe dakkapel opgezet. Precies op tijd was alles dicht, in de daaropvolgende nacht hoost het.
   
  Samenwerking
  “De samenwerking was geweldig. Erik is regelmatig om de keukentafel komen zitten om met ons te overleggen. De dakdekkers waren plezierig in de omgang en werkten netjes. Ook petje af voor het vaste team Henk, Bas en Maarten. De timmerman die Jacobs heeft aanbevolen was erg trots op zijn werk, het was niet altijd makkelijk maar door zijn vakmanschap en creativiteit is het maximale behaald, kijk maar eens naar de houten afwerking rondom de dakkapel, dat lijken schrootjes maar eigenlijk is het gewoon een kunststof plaat die we voorzichtig gefreesd hebben. Mooi hè!”

       

     

    

  Ga terug