Lekkage, onderhoud of schade melden
 • Coaten

  Door weersinvloeden zal de toplaag van dakpannen gaandeweg verslijten waardoor mos vorming en vuiligheid op het dak ontstaat. Het schoonmaken en aanbrengen van een nieuwe toplaag (coaten) lijkt dan een prima oplossing en wordt ook verkocht als een duurzaam product. Wij plaatsen echter vraagtekens bij deze bewering en zien een groot aantal risico’s en nadelen.


  Coaten dak pannen

  Het coaten gebeurt veel op daken met betondakpannen van circa 25 jaar of ouder. Men laat de (vaak) ruwe en verouderde dakpannen liggen waardoor ook de onderconstructie ongemoeid blijft. Vervolgens reinigt en coat men het zichtbare oppervlak van de oude dakpannen. De onbehandelde overlap van de dakpannen zal echter voortdurend vochtig blijven waardoor mos vorming wordt bevorderd. Vaak geeft coaten ook geen egale kleur waardoor er vlekvorming zichtbaar wordt. Daarnaast wordt het vaak uitgevoerd zonder de vereiste veiligheidsmiddelen (steigers of persoonlijke beschermingsmiddelen). Voor dakpannen die niet sterk verweerd zijn kan het aanbrengen van een coating een optie zijn. Wij adviseren dan enkel een niet zichtbare kleurloze vuil- en waterafstotende Nano Coating aan te brengen die de dakpannen weer jarenlang beschermd. Dit kan inclusief reiniging geheel worden verzorgd door Jacobs Eco Care.


  Nadelen coating

  Na verloop van tijd zal de coating loslaten (5 tot 7 jaar) en ontstaat er een vervuild oppervlak. Wanneer er kapotte dakpannen vervangen worden of door het verkleuren van de coating zal er gaandeweg zichtbaar kleurverschil ontstaan op het gehele dakvlak. Naast dit onoverkomelijk verweren van de coating neemt ook het risico op schade aan de dakconstructie toe. Veel bestaande daken zijn matig of slecht geventileerd mede vanwege gesmeerde nokvorsten. Door het aanbrengen van coating zullen naden tussen de pannen onderling dicht gaan zitten waardoor de onderconstructie nog minder geventileerd wordt. Onderdaks zal dat onherroepelijk leiden tot vervelende en vergaande gevolgen aan de dakconstructie.


  Prijs vergelijk

  Het coaten van een dak is volgens de verkopers vele malen goedkoper dan een dakrenovatie. Op de korte termijn zal men daarin gelijk hebben echter laat onderstaande berekening het tegendeel zien voor de lange termijn. Ook zijn bij het vervangen van de dakpannen de kosten van noodzakelijke steigers om veilig en verantwoord te kunnen werken opgenomen.


  Als dakdekkersbedrijf zouden wij klanten het coaten van een pannendak kunnen aanbieden. Wij kiezen er liever voor om deze klant goed voor te lichten door een duurzame en constructieve oplossing aan te bieden die ook nog eens goedkoper is.


  Het mag duidelijk zijn dat wij geen voorstander zijn van het coaten van dakpannen. Bovenstaande argumenten zijn er een paar, wij kunnen u echter genoeg voorbeelden laten zien waarbij het coaten van dakpannen voor problemen zorgt. Bel ons gerust op voor informatie of advies.