Wij zijn vanaf 8.00 uur geopend

Zonnepanelen interessanter dan ooit

Volgens de berekening van Milieu Centraal is de prijs van een set zonnepanelen in het afgelopen jaar gedaald van 7.500 euro naar 5.000 euro (exclusief btw). Vorig jaar steeg de prijs van zonnepanelen nog flink.

Volgens Mariken Stolk, expert duurzame energie bij Milieu Centraal zorgt de prijsdaling ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen op zes jaar komt te staan, daarmee is de terugverdientijd twee jaar korter geworden. De terugverdientijd werd berekend aan de hand van een stroomprijs van 37 cent per kilowatt uur in 2024 en gemiddeld 25 cent per kilowattuur in de periode 2025-2040, ook de afbouw van de salderingsregeling is in de berekening meegenomen. Stolk vergelijkt de een investering in zonnepanelen met een rente van 6 procent op een spaarrekening.

Door de afbouw van de salderingsregeling daalt de populariteit van zonnepanelen, mensen twijfelen over de terugleverheffing van energiebedrijven. Volgens Stolk is deze twijfel niet nodig: “Onze berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen. En als zij een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer.”

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland reageert als volgt op het bericht: "De prijs van zonnepanelen is gedaald, terwijl ze een hoger rendement hebben dan een aantal jaren geleden. Ondertussen is de elektriciteitsprijs nog altijd relatief hoog. Het is dus niet verbazend dat je de investering in een zonnestroom-installatie volgens de laatste berekeningen van Milieu Centraal al in een jaar of zes terugverdient. Zelfs als we rekening houden met een afbouw van de salderingsregeling! Kortom: het is interessanter dan ooit om te investeren in een zonnestroom-installatie. Je energierekening gaat direct omlaag en daar profiteer je de komende 25 jaar van, want dat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen."

Ook voor de installateurs van zonnepanelen zijn de cijfers van Milieu Centraal goed nieuws. Terpstra: "Ik verwacht dat de vraag naar zonnepanelen weer fors zal toenemen. De tijdelijke terugval in de markt zou wel eens snel voorbij kunnen zijn. Want er is nog heel veel ruimte voor zonnepanelen; op daken van woningen, maar óók op bedrijfspanden."

Bron: Solar365.nl

Terug naar overzicht
Zonnepanelen interessanter dan ooit

Klanten beoordelen ons met een:

7.9

162 beoordelingen

© 2024 Jacobs dakbedekkingen
Created by